Misteri Pembuat Tangkai Cangkul Dituduh Dukun Pengamal Ilmu Pelet

Misteri Pembuat Tangkai Cangkul Dituduh Dukun Pengamal Ilmu Pelet
FORTUNA NETWORKS.COM | Artikel ini lanjutan dari thread sebelumnya bertajuk ;
Dan kini walau dengan tajuk berbeda,tapi masih dalam topik yang sama.Sekadar untuk penampilan yang lebih ceria.Selamat Membaca.Dan senantiasa berfikiran Merdeka.,!.

Kunjungan kerumah Pak Lek Dukun Ilmu Pelet Tuju,

Maka,sampailah saya disebuah rumah lama separuh batu bata dan kayu beratap genting- Orang-Orang Jawa kebiasaan mereka, rumahnya beratap genting. Ditepi hutan getah (kebun karet). Rumah nampak sunyi persekitarannya dan menyeramkan. Dan sangat terpencil jauh dari rumah-rumh orang lain. Sewaktu beliau ajak masuk rumahnya,saya menolak dengan baik. Ada rasa seram, menggerunkan. Maka kami hanya bercerita di beranda-teres rumahnya. Lalu beliau menanyakan apa hajat datang.'Saya kata tak ada apa Pak Lek-sekadar berkenalan lebih dekat'.

Saya sungguh terkejut bila beliau, rupanya seorang cukup simpatik - kharisma orangnya. Lembut bicara seperti kebiasaan Orang-orang jawa. Dan kata-kata yang keluar darimulutnya bagaikan 'butir-butir mutiara'<img src="#IlmuPelet.jpg" alt="Misteri Pembuat Tangkai Cangkul Dituduh Dukun Pengamal Ilmu Pelet ">
^Diujung deretan bangunan toko, arah sebelah kiri tersebut, ada pohon besar -dibangun kemudian Toko Ghafar Kota Lirik-setelah dibangun Pasar baru Lirik. Photo diatas diambil sekitar awal tahun 1970/Photo ehsan by majalahlirik.blogspot.com
Misteri Pembuat Tangkai Cangkul Dituduh Dukun Pengamal Ilmu Pelet-Tuju
Hilang semua rasa takut saya pada beliau.Rupanya tuduhan-tuduhan beliau adalah Dukun Tukang Pelet guna Ilmu Tuju (Ilmu Tuju-Istilah OrangJawa Lirik) itu adalah fitnah belaka. Memang beliau mengaku terus terang beliau memiliki Ilmu Pelet Tuju tersebut, tetapi bukan digunakan secara sembarangan, kecuali diminta bantuan oleh seseorang yangbetul-betul ditindas dan teraniaya atau memulihkan seseorang yang kena Ilmu Hitam seperti 'Ilmu Tuju' dan sebagainya.

Begitulah masyarakat kita suka membuat-menyebar fitnah, tanpa disiasat dahulu kebenarannya. Bila saya katakan ada tuduhan masyarakat tentang beliau seorang Dukun Pengamal Ilmu Pelet,beliau menjawab dengan tenang.


"Ini berpunca dahulunya dari seorang Dukun yang kerjanya menipu orang. Dan orang yang berobat padanya bukannya sehat malah bertambah sakit. Lalu Dukun Tersebut memfitnah Pak Lek lah punca segala penyakit tersebut"
<img src="#IlmuPelet.jpg" alt="Misteri Pembuat Tangkai Cangkul Dituduh Dukun Pengamal Ilmu Pelet ">
Diakhir perbualan,saya minta kepada beliau untuk menunjukkan, bagaimana cara kerja yang dikatakan masyarakat Jawa Kota Lirik sebagai Ilmu Tuju dan juga cara pembuatannya. Mulanya beliau keberatan, lalu saya berkata dan berjanji, hal ini tak akan saya dedahkan kepada siapapun, hanya untuk sekadar pengetahuan sahaja.

(Alhamdulillah, selama delapan tahun saya menetap di Kota Lirik ,tak pernah saya bicarakan atau bocorkan rahasia tersebut kepada sesiapapun ,walau saudara-terdekat saya.Inilah baru saya kisahkan hanya sebagai cerita nostalgia saya saja)


Mungkin memang langkah saya langkah kanan. Saya bernasib baik kerana beliau sudi tunjukkan semua cara pembuatannya, serta cara meng orbitnya (hehehe,kenapa saya kata orbit,kerana alat-tuju itu terbang macam roket keudara).
Dan sedikit jampi-serapahnya.setelah dibuat lalu dimasukkan kedalam kertas timah dari rokok (zaman dulu-dulu pembungkus rokok didalamnya guna kertas timah)
Dan dibentuk seakan roket ujungnya tajam,sebelumnya dimasukkan bahan-bahan
Ilmu Pelet Tuju itu itu, Lalu beliau letakkan ditepi batu teresnya setinggi pinggang orang dewasa jawa..heheehe..!

Maka beliau bakar ujungnya. Cara terbakarnya persis macam mercun-petasan roket zaman kini- Padahal waktu itu saya sendiri seorang berniaga mercun tak pernah jumpa mercun roket seperti sekarang.

Setelah separoh terbakar serta diringi komat-kamit mantera jampi serapah Pak Lek. Maka secara tiba-tiba alat roket tuju itu berdesing kuat seakan-akan orang menjerit- Saya hampir terjatuh dari kerusi kerana terkejut- dan roket tuju terbang keudara kearah timur dari rumahnya.

Di kegelapan waktu menjelang senja-maghrib saya melihat dengan jelas roket tuju itu terbang keudara dengan serpihan api yang seakan tak akan padam. Padahal roket tuju itu hanya sepanjang lebih kurang dua jengkal jari orang dewasa. "Saya bertanya dalam hati kemana roket tuju itu akan mencari mangsanya. Berat rasanya mulut ini, hendak bertanya hal tersebut pada beliau".

Dalam keheningan sore itu kerongkong terasa dahaga, bagaikan seperti berpuasa, air teh panas (Di Malaysia dipanggil Teh-O.maksudnya teh tanpa susu) yang dihidangkan sejak dari sesampai dirumah beliau, belum saya minum sedari tadi, sudah dingin agaknya,kerana sesungguhnya ada rasa kekhuatiran sebelumnya. Tanpa saya sangka beliau berkata perlahan "Minumlah air teh itu Nak..baik untuk kamu. Tak ada yang perlu ditakutkan",..katanya.


<img src="#IlmuPelet.jpg" alt="Misteri Pembuat Tangkai Cangkul Dituduh Dukun Pengamal Ilmu Pelet ">

Hari sore itu sudah hampir gelap, ufuk kuning diawan sana sudah mula hilang. Sayapun segera minta izin untuk pamit dan mengucapkan banyak terimakasih atas layanan baik beliau. Dan berjanji padanya akan selalu bertandang kerumah beliau, jika ada masa lapang.
Beliau hanya mengangguk perlahan tanpa butiran kata-kata.

Padang Bolasepak Lirik berhampiran Pasar Baru Lirik-gambar atas-Tempat kami dahulu melepaskan penat dengan berolahraga disini diwaktu petang/Gambar ehsan majalahlirik.blogspot.com
Tulisan ini saya tulis hanya dengan niat baik agar kita tak mudah ber-prasangka buruk, membuat fitnah serta menuduh orang berbuat sesuatu yang kurang baik. Kerana bisikan seseorang yang juga tahu dari sebaran fitnah orang lain.

Sewaktu artikel ini saya tulis berkemungkinan beliau - Pak Lek Pembuat Tangkai Cangkul, sudah tiada didunia ini. Jika sekiranya beliau masih hidup, berarti Allah SWT sayangkan beliau untuk menebus jika ada kekhilafan beliau sebelum ini. Dalam hitungan saya, jika beliau hidup mungkin kini berusia 90 tahun lebih gitulah.

Saya mohon kepada masyarakat Kota lirik dan sekitarnya yang mengetahui tentang Pak Lek ini sama ada beliau masih hidup atau telah meninggal dunia. Saya Mohon tinggalkan komen Anda diblog ini.Terimakasih.
Wallahua'lam.
Admin
Founder https://FortunaNetworks.Com. An Active Blogger Writing Issues Indonesia, Malaysia and The World in General, Journalism, Traveler Author, Blogging Tutorials and Motivational Articles. Can be Addressed on Twitter @helmysyamza

Sign out
Blogger
Disqus
Pilih Sistem Komentar Yang Anda Sukai
How to style text in Disqus comments Top Disqus Commentators
  • To write a bold letter please use <strong></strong> or <b></b>.
  • To write a italic letter please use <em></em> or <i></i>.
  • To write a underline letter please use <u></u>.
  • To write a strikethrought letter please use <strike></strike>.
  • To write HTML code, please use <code></code> or <pre></pre> or <pre><code></code></pre>.
    And use parse tool below to easy get the style.
Show Parse Tool Hide Parse Tool

How to get ID DISQUS - https://disq.us/p/[ID DISQUS]

strong em u strike
pre code pre code spoiler
embed

2 Comments Add Comment

Menuduh tanpa bukti adalah fitnah yang sangat kejam melebihi pembunuhan.

Balas

Mas +Ade Arif .terimakasih udah mampir dan tinggalkan komentarnya..
bener mas..itulah sbbnya saya tulis kembali kisah lama dulu2..kita jgn cepat2 percaya omongan yg faktanya belum jelas..
salam sukses selalu..

Balas
Add Comment

Show Parse Tool Hide Parse Tool


Advertiser