TIPS Pengobatan Batuk Dan Penjagaan Diri Saat Dijangkiti Batuk

TIPS Pengobatan Batuk Dan Penjagaan Diri Saat Dijangkiti Batuk

"Saya sharing tentang satu kesan jerebu yang paling banyak di temukan pada mangsa-mangsa jerebu di pulau Sumatera dan Kalimantan yaitu kerap demam dan disertai batuk berpanjangan.Dan ada yang terjangkit kembali dalam selang beberapa minggu".

<img src="BATUK.jpg" alt=" TIPS Pengobatan Batuk Dan Penjagaan Diri Saat Dijangkiti Batuk">TIPS Pengobatan Batuk Dan Penjagaan Diri Saat Dijangkiti Batuk

Beberapa bulan lepas-tepatnya lebih kurang tiga bulan lepas,negara kita Malaysia dilandda bencana kabut asap atau jerebu,akibat pembakaran hutan secara rakus oleh pihak yang tak bertanggungjawab di Pulau Sumatera dan Kalimantan.Indonesia.

Anda boleh baca beberapa artikel tentang bencana jerebu tersebut disini;


Disebabakan bencana jerebu tersebut yang melanda secara berterusan tanpa henti dengan kadar polusi udara yang sangat buruk.Sudah tentu akan mengakibatkan kesan sampingan kesehatan kepada orang ramai.

Yang kita takutkan kesan pelbagai penyakit seperti kanser paru-paru,gangguan pernafasan berpanjangan,mudah demam dan sebagainya.Bagi kanak-kanak balita(bawah lima tahun) kesan penyakitnya menurut pakar kesehatan ada yang baru dapat dikesan selepas lima hingga sepuluh tahun mendatang.Sementara orang sudah lupa ianya adalah kesan aktif polusi udara akibat kabut asap-jerebu.


Pada artikel tips kesehatan kali ini saya sharing tentang satu kesan jerebu yang paling banyak di temukan pada mangsa-mangsa jerebu di pulau Sumatera dan Kalimantan yaitu kerap demam dan disertai batuk berpanjangan.Dan ada yang terjangkit kembali dalam selang beberapa minggu.

Rawatan untuk batuk.

Ada penderita batuk yang segera sembuh dalam beberapa hari saja dengan meminum obat farmasi dan hospital.Bagaimanapun sebaiknya jumpa doktor dan ahli farmasi untuk nasihat mengenai ubat yang terbaik untuk batuk anda.

Jika batuk anda tidak sembuh dalam jangka lebih dari
tiga minggu atau kalau anda merasa bimbang, sila jumpa doktor segera mengenai batuk anda.


Ramai sebagian masyarakat kita yang menganggap enteng dan ringan bila diserang batuk.Jadi sebaiknya anda berjumpa doktor segera jika batuk Anda ada symptoms berikut ini;

i. Batuk Anda mengeluarkan kahak/dahak hijau, kuning atau pirang atau berdarah.

ii. Ketika batuk meyebabkan sangat rasa sakit pada bagian dada, pengsan, muntah atau kepenatan/lelah.

iii. Kerap diserang batuk pada waktu malam awal pagi-dinihari.


iv. Batuk tidak sembuh-sembuh dalam jangka waktu biasa- lebih dari tiga minggu.


v. Anda juga merasa demam, gatal, kehilangan berat badan atau umumnya merasa tidak sihat.


vi. Ketika Anda batuk  pernafasan mengeluarkan bunyi yang tidak biasa atau ada kesakitan dada.

vii. Kanak-kanak di bawah umur lima tahun diserang batuk perlu berjumpa  doktor secepat mungkin.

Ubat batuk untuk meredakan batuk

Ubat-ubatan bagi mengawal atau menghentikan refleks batuk dan dapat digunakan untuk batuk kering contohnya:(dextromethorphan, phlocodine, codeine). Ia boleh didapati dalam bentuk sirap dan cecair.

Sesekali jangan gunakan obat pereda batuk diatas bagi penderita asma atau kanak-kanak yang batu di bawah usia dua tahun.

Terlalu banyak menggunakan Dekstrometorphan,dapat menyebabkan mabuk seperti minum minuman keras. malah menyebabkan hilang ingatan sementara.

Ekspektoran/expectorant


Obat yang melonggarkan dan menipiskan saluran pernafasan dan boleh menolong menghasilkan batuk untuk mengeluarkan lebih banyak kahak dan membersihkan lubang nafas - contohnya: guaiphenesin, bromhexine.

Penjagaan diri saat dijangkiti batuk:

 • Nyatakan jenis dan corak batuk anda saat berjumpa doktor. Ini akan membantu untuk mengenalkan sebabnya.
 • Selalu menutup mulut ketika anda batuk  dan pusingkan kepala anda dari makanan dan orang lain. Ini akan menghalang kuman-kuman dari merebak.
 • Selepas anda batuk dan mengeluarkan, buangkannya di dalam tisu.Jangan sesekalimenelannya.
 • Jangan menghentikan  batuk dengan menghirup air atau menghisap pelega-inhaler
 • Coba lakukan penafasan dalam stim (atau stim panas) untuk melonggarkan kahak.
 • Basuhlah kedua tangan anda sebelum makan, menyediakan makanan atau menjaga orang lain, untuk melindungi diri anda dan orang lain dari jangkitan.
 • Berhenti merokok.
 • Dapatkan banyak rehat dan santai, terutamanya kalau tidak sihat.
 • Makan makanan yang berkhasiat.
 • Minum sekurang-kurangnya dua liter air setiap hari.
  Baca juga;

Berikut beberapa amalan/petua nenek moyang kita dulu-dulu yang sangat berkhasiat dan mujarab untuk pengobatan dan
mengurangkan batuk;source
 • Rendamkan sedikit kerak nasi dalam air suam. Apabila telah kembang, minum airnya pada setiap pagi.
 • Rebus beberapa biji pisang masak. Setelah lembik, campurkan santan secukupnya, sedikit garam dan perasa vanila. Kacau rata dan diminum airnya.
 • Tumbuk segenggam daun pegaga hingga lumat dan tapis/disaring untuk mendapatkan airnya yang pekat. Campurkan dengan gula dan embunkan selama satu malam. Air itu hendaklah diminum dua kali dalam seminggu.
 • Campurkan dua sudu teh madu lebah asli dengan air suam. Kacau sehingga sebati dan minum air tersebut tiga kali sehari.
 • Ambil dua sudu nasi panas yang baru masak. Masukkan nasi itu ke dalam cawan dan campurkan sedikit air. Embunkan nasi tersebut selama semalaman dan minum airnya pada esok paginya.
 • Ambil sebiji limau sunkist/limau Mandarin dan buatkan lubang berbentuk pangkah di bahagian tengahnya. Masukkan gula batu di lubang tersebut. Letakkan limau tersebut di dalam periuk di tengah-tengah nasi yang telah kering dan tutup periuk tersebut. Setelah nasi itu masak, ambil buah limau tadi dan makan sambil didahului dengan shalawat kepada Nabi Muhammad saw. Ulang setiap kali memasak nasi sehingga sembuh. Selain melegakan batuk, nasi juga akan berbau harum.
 • Perah sebiji limau nipis dan campurkan dengan sedikit madu. Minum campuran ini setiap pagi sebelum sarapan. Amalkan sehingga batuk hilang.

  Semoga Bermanfaat dan Selamat Mencoba!
  Hindarkan keluarga Anda dari penyakit Batuk!
Admin
Founder https://FortunaNetworks.Com. An Active Blogger Writing Issues Indonesia, Malaysia and The World in General, Journalism, Traveler Author, Blogging Tutorials and Motivational Articles. Can be Addressed on Twitter @helmysyamza

Sign out
Blogger
Disqus
Pilih Sistem Komentar Yang Anda Sukai
How to style text in Disqus comments Top Disqus Commentators
 • To write a bold letter please use <strong></strong> or <b></b>.
 • To write a italic letter please use <em></em> or <i></i>.
 • To write a underline letter please use <u></u>.
 • To write a strikethrought letter please use <strike></strike>.
 • To write HTML code, please use <code></code> or <pre></pre> or <pre><code></code></pre>.
  And use parse tool below to easy get the style.
Show Parse Tool Hide Parse Tool

How to get ID DISQUS - https://disq.us/p/[ID DISQUS]

strong em u strike
pre code pre code spoiler
embed

1 Comment

Daftar sekarang dan pasang jagoammu (F4ns Bett1ng)
minimal depo/wd hanya 50rb

Balas
Add Comment

Show Parse Tool Hide Parse Tool


Advertiser