-->

[TIPS SEO] SEO Friendly Blog Post

[TIPS SEO] SEO Friendly Blog Post


<img src="FORTUNA NETWORKS.COM.jpg" alt="[TIPS SEO] SEO Friendly Blog Post">

FORTUNA NETWORKS.COM | [TIPS SEO] SEO Friendly Blog Post

Sebelum Google, Yahoo, Bing, dan lain-lain Search Engine ditubuhkan, satu-satunya cara untuk mendapatkan maklumat di internet adalah melalui directory. Article directory secara spesifiknya.

Salam Sahabat Blogger, dan pembaca setia blog ini, ataupun Anda yang kebetulan tersesat blogwalking di blog sederhana ini. Terima kasih.

Bagi Anda yang sudah mula fokus blogging, menulis di blog, Anda perlu mempelajari berbagai teknik, tips asas-basic atau bahasa mudahnya; tentang SEO
(search engine optimization) gitulah. Teknik ini adalah sebagian syarat untuk Anda 
optimize blog Anda dengan dipasang iklan Google AdSense. (Anda klik baca disini)


Dan bagi blogger yang sudah agak mapan dan punya modal mencukupi, ramai diantara mereka mengunakan promosi website-blog mereka di Google AdWorkFacebook, dan yang terkini Twitter Ads,  dengan cara
bayar iklan untuk mendatangkan trafik ke website/blog mereka.

Pada artikel kali ini izinkan saya berkongsi sedikit pengalaman yang Saya perolehi dari mempelajari Tips dan Tutorial SEO dan Apakah ada ianya yang berkesan dalam blog Saya.

Dimana Anda perlu ketahui pihak Google sentiasa update algorithma terbaru, ada yang mereka umumkan dan ada juga yang selepas berfungsi baru diumumkan kepada publik. Jadi sebagai blogger kita perlu selalu peka dan mengikuti perkembangan semasa tentang update dari Google.
Sedikit latar belakang tentang SEO
/Search Engine Optimization Perlu juga kita ketahui sedikit latar belakang tentang SEO, secara ringkas dan macam mana industri ini bermula.

Article Directory,

Sebelum Google, Yahoo, Bing, dan lain-lain Search Engine ditubuhkan, satu-satunya cara untuk mendapatkan maklumat di internet adalah melalui directory. Article directory secara spesifiknya. Website directory ini bertujuan mengumpul artikel publishkan kepada publik. Misalnya jika Anda seorang yang menceburi pekerjaan selling property/rumah. Maka Anda akan menulis artikel tentang property Anda dan submit ke artikel directory.

Pada ketika itu masalah directory ini sangat ketara: directory akan tunggu Anda untuk submit site Anda, dan maklumat tidak tersusun dengan baik. Tidak seperti sekarang , search "fortuna networks.com" dapat banyak search results, dan Anda tinggal pilih saja. kalau hendak tahu lebih detai
boleh research Bila muncul Google, Yahoo, Bing dan sebagainya. Cara kita blogging dan research semuanya berubah. Google contohnya, gunakan "bots" untuk cari website yang relevant dan index-kan dalam database.

Ok. untuk cara mudah Anda faham; ketika Anda sedang baca satu artikel
dan ada link url postingan baru di website tersebut, Anda pun kilk begitulah seterusnya.

Disinilah kelainan dan kelebihan Googlelakukan lebih mudah dan pantas, walau ianya perkara yang sama juga, cuma instead of manual guna PC klik satu-satun sebagainya.

Selanjutnya Google punya kelebihanYahoo dan Bing sebab Google bukan saja index pages/website yang bots google jumpa itu, tapi ada algorithma untuk susun data supaya orang mudah cari.

Makna mudah Algorithma dalah seperti resipi/resep. Sebab kalau resipi itu salah, result pun salah, customer tidak minat. Misalnya Anda nak tahu perkembangan terkini tentang seorang artis terkenal lepas itu result yang keluar tentang artis itu dengan suaminya atau kekasihnya.  Maksudnya resipi itu betul dan berkesan/power.  Justru Anda search tentang artis tadi, tapi yang muncul orang yang tiada hubungan/kaitan dengan artis itu, maknanya resipi Anda ada masalah. 

Kembali ke laptop,

OK, maaf sahabat panjang sekali mukadimah saya diatas, tidak mengapa..yang penting Anda faham dulu yang basic ini. Tahukah Anda niche SEO dan Tutorial blogging ini masih top dan banyak dicari orang di internet, terutama blogger dan Internet Marketing sangat rajin research Tips SEO ini ;
Contoh; Ada website-blog punya domain kurusbadan.com. "kurusbadan" ini niche/keyword yang 10.000 orang cari di google dalam satu hari. Ramai orang kini hendak menguruskan badan, betul tak?

Nah, website/blog Anda
number-1 dalam halaman google. orang type  kurusbadan", result 
number ; (1)
Coba Anda kalkulasikan sendiri misalnya posisi blog Anda pada 
number ;1 itu dapat 30%; trafik = 3000 u/v sehari (u/v = unique visitor = orang yang first time sampai ke website Anda)

Dan blog Anda adalah publisher Google AdSense, tayangan iklan AdSense Anda dengan purata setiap click = $1,CTR = 1% (CTR = click-through rate = dalam 100 orang, berapa banyak yang klik iklan Anda)

Misalnya; 3000 x 1% x RM1= RM30/hari x 30 hari = RM 900/bulan. RM900 X 12 bulan = RM10,800. Ini adalah kalkulasi untuk satu website/blog, selagi blog Anda tersebut duduk di page number; satu untuk kurusbadan".

Itulah sebabnya ramai kita mendengar ramai blogger sukses di dirantau ini dan di negara Barat, kerana mereka bekerja secara sistem yang betul dan bersungguh-sungguh dan mempelajari segala teknik, tips, trik SEO untuk memajukan website/blog mereka
So, kalau specialize SEO akan jadi long-term asset Anda, dimana website - blog Anda pada satu ketika Anda boleh jual untuk cash
[hsz]

Author ; HSZ/FortunaNetworks.Com
Ilustrasi Image 
; DOC; FortunaNetworks.Com
Follow me at
Admin
Founder https://FortunaNetworks.Com. An Active Blogger Writing Issues Indonesia, Malaysia and The World in General, Journalism, Traveler Author, Blogging Tutorials and Motivational Articles. Can be Addressed on Twitter @helmysyamza

Sign out
Blogger
Disqus
Pilih Sistem Komentar Yang Anda Sukai
How to style text in Disqus comments Top Disqus Commentators
  • To write a bold letter please use <strong></strong> or <b></b>.
  • To write a italic letter please use <em></em> or <i></i>.
  • To write a underline letter please use <u></u>.
  • To write a strikethrought letter please use <strike></strike>.
  • To write HTML code, please use <code></code> or <pre></pre> or <pre><code></code></pre>.
    And use parse tool below to easy get the style.
Show Parse Tool Hide Parse Tool

How to get ID DISQUS - https://disq.us/p/[ID DISQUS]

strong em u strike
pre code pre code spoiler
embed

2 Comments Add Comment

b0la, c4sin0, CMDbet, t4ngkas, s4bung 4yam, dll ada di F4ns Bett1ng, mari buruan daftar..

Balas

b0la, c4sin0, CMDbet, t4ngkas, s4bung 4yam, dll ada di F4ns Bett1ng, mari buruan daftar..

Balas
Add Comment

Show Parse Tool Hide Parse Tool


Advertiser