[TIPS SEO] SEO Friendly Blog Post

[TIPS SEO] SEO Friendly Blog Post

Sebelum Google,Yahoo,Bing,dan lain-lain Search Engine ditubuhkan,satu-satunya cara untuk mendapatkan maklumat di internet adalah melalui directory.Article directory secara spesifiknya.


<img src="TIPS SEO.jpg" alt=" [TIPS SEO] SEO Friendly Blog Post">


[TIPS SEO] SEO Friendly Blog Post

Salam Sahabat Blogger dan pembaca setia blog ini,ataupun Anda yang kebetulan tersesat blogwalking di blog sederhana ini.Terimakasih.

Sedikit info tentang diri saya ini,dimana sekitar setahun belakangan ini saya sudah mula fokus blogging dengan mempelajari berbagai teknik,tips atau bahasa mudahnya;tentang SEO
(search engine optimization) gitulah.Untuk mendukung beberapa blog saya yang dipasang iklan Google AdSense.(Anda klik baca disini).

Kerana tanpa SEO yang betul menurut sebagian webmaster,website/blog anda akan tidak dikenal 'bots google'.

Dan sebagian webmaster bilang; "Artikel anda yang original sudah cukup membuat google menyapa blog anda" .Yah,kedua point webmaster tersebut betul semuanya.Cuma bagaimana cara Anda menerapkannya di blog anda.Maka barulah anda memahami keberhasilan metode webmaster diatas.

Teknik SEO (search engine optimization) adalah kunci utama yang digunakan ramai para webmaster/blogger sukses diluar sana.Sebab bukan semua blogger suka promosi blog dipelbagai media; facebook ,
Website directory dan sebagainya.Jadi dengan mengandalkan SEO pada website/blog mereka,tak perlu susah-susah untuk promosi post kepelbagai media tersebut.Tapi bagi anda yang masih newbie/pemula ada baiknya promosi blog anda dahulu secara rutin ke berbagai media sosial bookmarks dan web-directory .Dan bagi blogger yang sudah agak mapan dan punya modal mencukupi,ramai diantara mereka mengunakan promosi web-blog mereka di Google AdWork,Facebook, dan yang terkini Twitter Ads,dengan cara
bayar iklan untuk mendatangkan trafik ke website/blog mereka.
Baca artikel barkaitan;


3 Tips Sederhana Untuk Blogger Pemula Sebelum Menulis Artikel Di Blog

5 Tips Sederhana Belajar Blogging Untuk Pemula Agar Menjadi Blogger Sukses.


So,pada artikel kali ini izinkan saya berkongsi sedikit pengalaman yang saya perolehi dari mempelajari tips dan tutorial SEO dan apakah ada ianya yang berkesan dalam blog saya.

Dimana anda perlu ketahui pihak Google sentiasa update algorithma terbaru, ada yang mereka umumkan dan ada juga yang selepas berfungsi baru diumukan kepada publik.Jadi sebagai blogger kita perlu selalu peka dan mengikuti perkebangan semasa tentang update dari Google.


Sedikit latar belakang tentang SEO
/Search Engine Optimization ;Perlu juga kita ketahuisedikit latar belakang tentang SEO,secara ringkas dan macam mana industri ini bermula.

Article Directory:


Sebelum Google, Yahoo, Bing, dan lain-lain Search Engine ditubuhkan, satu-satunya cara untuk mendapatkan maklumat di internet adalah melalui directory. Article directory secara spesifiknya.

Website directory ni bertujuan mengumpul artikel-artikel yang ditulis untuk dipublishkan kepada publik. Misalnya jika anda seorang yang menceburi pekerjaan selling property/rumah.Maka anda akan  akan menulis artikel tentang property/rumah dan cara publik contact anda dan submit ke artikel directory.

Pada ketika itu masalah directory ni sangat ketara: directory akan tunggu anda untuk submit site anda, dan maklumat tidak tersusun dengan baik.Tidak seperti sekarang , search "fortuna media.com" dapat banyak search results, dan anda tinggal pilih saja. kalau hendak tahu lebih detai
boleh research .

Bila muncul Google, Yahoo,Bing dan sebagainya.Cara kita blogging dan
research semuanya berubah. Google contohnya, gunakan "bots" untuk cari website yang relevant dan indexkan dalam database.

Ok.untuk cara mudah anda faham; ketika anda sedang baca satu artikel
,anda terpandang iklan di sidebar website itu,anda tertarik lalu anda klik dan ada link url postingan baru diwebsite tersebut ,anda pun kilk begitulah seterusnya.

Disinilah kelainan dan kelebihan Google,Yahoo apa yang google lakukan lebih mudah dan pantas,walau ianya benda yang sama juga, cuma instead of manual guna PC klik satu-satu.Dan Google guna server berkuasa tinggi untuk cari website/page baru dari domain registrar, directory, blog, news dan sebagainya.

Selanjutnya Google piunya kelebihan dari Yahoo dan Bing sebab Google bukan saja index pages/website yang bots google jumpa itu, tapi ada algorithma untuk susun data tersebut supaya orang mudah cari.

Makna mudah Algorithma adalah seperti resipi/resep.sebab kalau resipi itu salah, result pun salah, customer tidak minat.Misalnya anda nak tahu perkembangan terkini tentang seorang artis terkenal,lepas
itu result yang keluar artis itu dengan suaminya atau pacarnya.maknanya resipi itu betul dan berkesan/power. Justru anda search tentang artis tadi ,tapi yang keluar orang yang tiada hubungan/kaitan dengan artis itu,maknanya resipi anda ada masalah.


Kembali ke laptop,
OK, maaf sahabat panjang sekali mukadimah saya diatas,tidak mengapa..yang penting anda faham dulu yang basic ini.Tahukah anda niche SEO dan Tutorial blogging ini masih top dan banya dicari orang di internet,terutama blogger dan Internet Marketing sangat rajin research tips SEO ini;


Contoh; website/blog punya domain kurusbadan.com. "kurusbadan" ini niche/keyword yang 10000 orang cari di google dalam satu hari.Ramai orang kini hendak menguruskan badan,betul tak?

Nah,website/blog anda
no 1 dalam halaman google. orang taip
"kurusbadan", result no; (1) kurusbadan.com.

Coba anda kalkulasikan sendiri misalnya posisi blog anda pada no;1 itu dapat 30%; trafik = 3000u/v sehari (u/v = unique visitor = orang yang first time sampai ke website anda)

Dan blog anda adalah publisher Google AdSense,tayangan iklan adsense anda dengan purata setiap click = $1,CTR = 1% (CTR = click-through rate = dalam 100 orang, berapa banyak yang klik iklan anda)

Misalnya;3000 x 1% x $1= $30/hari x 30 hari = S 900/bulan.
$900x12bulan = RM10800. ini adalah kalkulasi untuk satu website/blog, selagi blog anda tersebut duduk di page no; satu untuk
"kurusbadan"

Itulah sebabnya ramai kita mendengar ramai blogger sukses di dirantau ini dan di negara Barat, kerana mereka bekerja secara sistem yang betul dan bersungguh-sungguh dan mempelajari segala teknik,tips,trik SEO untuk memajukan website/blog mereka

So,kalau specialize SEO ini akan jadi long-term asset anda,dimana website pada satu ketika anda boleh jual untuk cash.

Nah, jadi macam mana cara buat SEO? Bersambung.

Admin
Founder https://FortunaNetworks.Com. An Active Blogger Writing Issues Indonesia, Malaysia and The World in General, Journalism, Traveler Author, Blogging Tutorials and Motivational Articles. Can be Addressed on Twitter @helmysyamza

Sign out
Blogger
Disqus
Pilih Sistem Komentar Yang Anda Sukai
How to style text in Disqus comments Top Disqus Commentators
  • To write a bold letter please use <strong></strong> or <b></b>.
  • To write a italic letter please use <em></em> or <i></i>.
  • To write a underline letter please use <u></u>.
  • To write a strikethrought letter please use <strike></strike>.
  • To write HTML code, please use <code></code> or <pre></pre> or <pre><code></code></pre>.
    And use parse tool below to easy get the style.
Show Parse Tool Hide Parse Tool

How to get ID DISQUS - http://disq.us/p/[ID DISQUS]

strong em u strike
pre code pre code spoiler
embed

2 Comments Add Comment

b0la, c4sin0, CMDbet, t4ngkas, s4bung 4yam, dll ada di F4ns Bett1ng, mari buruan daftar..

Balas

b0la, c4sin0, CMDbet, t4ngkas, s4bung 4yam, dll ada di F4ns Bett1ng, mari buruan daftar..

Balas
Add Comment

Show Parse Tool Hide Parse Tool


Advertiser