13 Khasiat Dan Kegunaan KAYU KOKKA

13 Khasiat Dan Kegunaan KAYU KOKKA
<img src="FORTUNA NETWORKS.COM.jpg" alt="13 Khasiat Dan Kegunaan KAYU KOKKA">

FORTUNA NETWORKS.COM | 13 Khasiat Dan Kegunaan KAYU KOKKA [1]

"Kayu Kokka, walaupun mungkin terdapat padanya pelbagai rahasia dan kelebihan sebagai penawar, penyembuh dan pelindung, dan sebagainya seperti yang disebar-luaskan di berbagai media seperti diguna pakai dalam bentuk Tasbih dan bentuk perhiasan lainnya. 

Pada pandangan kita, sebagai Umat Islam, semua yang dikaitkan dengan kuasa makhluk-makhluk 'madi' seperti kayu, batu dan sebagainya yang dikaitkan dengan
"memberi bekas-kuasa", "kecelakaan atau kemanfaatan", Inilah yang dilarang keras berkaitan Aqidah oleh Agama Islam.

Ini termasuk dalam larangan Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam. dalam Sabdanya (mafhumnya); "Sesungguhnya jampi mantera yang mengandungi kesyirikan kepada Allah Subhanahu Wa Ta'ala dan semua jenis tangkal (azimat), ilmu pengasih yang menggunakan sihir, semuanya adalah syirik terhadap Allah Subhanahu Wa Ta'ala." (Hadis Sahih)


Kalau sekadar perhiasan, yang semata-mata perhiasan, seperti membuat batu cincin atau gelang, menggunakan batu permata, emas dan perak, semata-mata untuk perhiasan, yang tidak dikaitkan dengan sebarang kemudharatan atau kebaikan daripadanya, adalah diharuskan, bolehlah digunakan"[1]

Setiap ciptaan Allah Subhanahu Wa Ta'ala mempunyai pelbagai rahasia dan kelebihan yang tersirat. Sinaran matahari dan titisan hujan menyuburkan bumi yang tersimpan padanya pelbagai rahasia unik. Kemudian dari pelbagai ciptaanNya itu disertakan khasiat yang tersendiri. Tiada suatu pun makhluk yang Allah Azza Wa Jalla ciptakan di alam ini melainkan bersamanya turut tersimpan seribu satu rahasia. Allah Subhanahu Wa Ta'ala memerintahkan manusia mencari dan mengkaji bagi mengetahui hikmah dan khasiat yang terkandung di dalamnya. Dengan taufik dan hidayahNya, manusia mampu berfikir dan mendapat petunjuk dalam usaha menerokai khazanah Allah Subhanahu Wa Ta'ala lalu menemui pelbagai hasil galian dan tumbuh-tumbuhan yang bermanfaat. 

Pada artikel kali ini kita bahas tentang tumbuh-tumbuhan yang sudah berupa bentuk 'Kayu'
Kayu adalah bagian batang atau cabang serta ranting tumbuhan yang mengeras kerana mengalami "Lignin" lignifikasi (pengayuan). Kayu digunakan untuk berbagai keperluan, mulai dari untuk memasak
(di pedesaan), membuat perabot (meja, kursi dll), bahan bangunan (pintu, jendela, rangka atap), bahan baku kertas, dan berbagai khasiat dan manfaatnya untuk kesehatan manusia. Kayu juga dapat dimanfaatkan sebagai hiasan-hiasan dan souvenir rumah tangga dan sebagainya.[2]


Kayu Kokka (Koka) 
yang disebut sebagai Kayu Kokka dan Kayu Kaukah. Ianya adalah sejenis tumbuhan palma, 'Koka’ yaitu sebutan bagi orang Turki, 'Kuka’ asal katanya ‘Coco De Mer’ atau ‘Melanococa’ digunakan untuk menghasilkan minyak. Kayu Koka dihasilkan dari spesies pokok palma ‘Attalea Funifera’.
Menurut alkisah,
 Kayu Koka pernah menjadi bagian dari kemukjizatan saat digunakan oleh Nabi Musa 'AlaihisSalam, yang mampu membelah Laut Merah saat dikejar pasukan Firaun.

Kayu Koka juga pernah digunakan Nabi Nuh 'AlaihisSalam pada kisah Bahtera Nuh 'AlaihisSalam (Noah’s Ark) untuk membuat bahan asas kapal dan boleh menyelamatkan Nuh 'AlaihisSalam dari arus banjir besar. Adapun Nabi Sulaiman 'AlaihisSalam juga pernah menggunakan Kayu Koka itu dan berhasil menguasai seluruh jin. Wallahu 'Alambissawab.

Dengan demikian, Kayu Koka lebih tinggi mutunya bila dibandingkan dengan jenis kayu lainnya di atas bumi ini. Kerajinan Kayu Koka memiliki berbagai variasi warna, yaitu merah mengkilap, coklat kekuningan dan kehitaman.
Bagi sebagian masyarakat di Kepulauan Nusantara ini
Kayu Kokka
dipercaya memiliki tuah terutama untuk kesehatan dan keselamatan.
   
Kayu Kokka sendiri mungkin di Gugusan Kepulauan Nusantara ini jarang ditemukan  tetapi ada yang mengatakan pohon koka ini pernah ditemui di Kepulauan Borneo atau Kalimantan.
Pohon Kokka sendiri merupakan jenis pohon dengan batang yang menggendut dan sangat besar. Dengan bentuk yang unik dan besar, pohon kokka terlihat seperti umbi – umbian raksasa yang menjadi tempat tinggal haiwan-haiwan.

Pohon Kokka sendiri diambil dan dimanfaatkan bagian kayu dan bijinya, bukan sebagai bahan bangunan atau souvenir, namun lebih ke arah "pemanfaatan secara supranatural" yang sifatnya "sugestif".
Kesemua ciptaan Allah 
Subhanahu Wa Ta'ala hanyalah merupakan perantaraan semata. Allah Subhanahu Wa Ta'ala jualah yang berkuasa muthlaq atas segalanya. YAKIN dan berserah hanya kepada Allah Subhanahu Wa Ta'ala selayaknya. PERCAYA dan terokailah akan ciptaanNya yang mempunyai pelbagai rahasia dan kelebihan.

<img src="FORTUNA NETWORKS.COM.jpg" alt="13 Khasiat Dan Kegunaan KAYU KOKKA">
PHOTO: Tasbih Kayu Kokka Asli vs Tasbih Kokka Palsu
Image by indahcraft.net.


Oleh kerana penggunaan kayu koka ini sudah menjadi suatu profesi yang pembeli atau penggunanya terpukau dengan penjelasan yang menarik, maka banyak orang yang tertipu dengan penerangan, lalu membelinya.

Jika berlaku kebetulan, seorang yang sempit rezekinya, memakai kayu ini, murah rezekinya. Jika dikaitkan rezeki yang murah berpunca dari kayu tersebut, jelas berlaku syirik terhadap Allah. Tidak boleh ada kuasa lain yang memberi rezeki kepada makhluk melainkan Allah Azza Wa Jalla sahaja.

Banyak ayat al-Quran yang menyebut bahawa Allah Ta'ala -lah pemberi rezeki yang sebenarnya. Kayu Kokka mungkin ada khasiat khusus dalam perubatan yang termasuk dalam jenis herba. Jika ia merupakan herba, dilarutkan atau dimasukkan dalam apa-apa adunan, yang mungkin sesuai mengobati penyakit tertentu, itu termasuk dalam salah satu bentuk rawatan penyakit.

Itu pun, salah satu yang diharuskan kerana ada dalam hadis-hadis Nabi Muhammad Shallallahu 'Alaihi Wasallam. yang merujuk rawatan penyakit secara memakan obat.

Nabi Muhammad Shallallahu 'Alaihi Wasallam, pernah menyebut tentang madu lebah, bijirin hitam (Habbatus Sauda), jintan hitam, jenis tanaman seperti 'Assina' dan 'Assinut'. Dalam al-Quran disebut 'At-Tiin', 'Az-Zaytun', 'Ar-Rummaan', 'An-Nahiil' dan sebagainya yang merujuk kepada buah-buahan.

Ini termasuk dalam kajian-kajian untuk dijadikan obat bagi menyembuhkan penyakit tertentu.

Persoalannya, tentang pengguna Kayu Kota atau apa sahaja kayu, mengapa orang yang memiliki kayu itu tidak menggunakan untuk faedah dirinya dan menjualkannya kepada orang lain.

Barangkali orang tersebut tidak begitu yakin dengan apa yang didakwanya manfaat kepada pengguna Kayu Koka, sehingga menjualnya dengan harga yang tinggi untuk mendapat faedah kewangan.
Kita amat meragui perkara menggunakan kayu ini, terutama untuk menjadi penghadang kepada Jin, Syaitan dan sebagainya.
Apa yang kita tahu, Jin dan Syaitan akan takut dan lari lintang-pukang jika dibacakan ayat-ayat suci al-Quran ataupun zikir kepada Allah Subhanahu Wa Ta'ala.

Dalam suatu Hadis disebut, Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam, pernah melintasi rumah-rumah para Sahabat di waktu dinihari. Baginda mendapati Umar al-Khattab Radhiallahu 'Anhu, membaca al-Quran dan berzikir kepada Allah Subhanahu Wa Ta'ala dengan suara yang amat lantang.

Keesokan harinya Nabi Muhammad Shallallahu 'Alaihi Wasallam,  bertemu Umar al-Khattab Radhiallahu 'Anhu, dan berkata kepadanya, "Aku melintasi rumahmu dan Aku mendengar kamu membaca al-Quran dan berzikir dengan suara yang amat nyaring, mengapa kamu buat demikian."

Umar al-Khattab Radhiallahu 'Anhu, menjawab; "Saya berbuat demikian untuk menghalau segala syaitan yang menganggu Saya." Lalu Nabi Muhammad Shallallahu 'Alaihi Wasallam, berkata kepadanya, "Perlahankan sedikit."[]
Editor ; HSZ/FortunaNetworks.Com

Ilustrasi Image 
source; Pohon Kayu Kokka by Google
[1] facebook.com/notes
[2] sumber
Admin
Founder https://FortunaNetworks.Com. An Active Blogger Writing Issues Indonesia, Malaysia and The World in General, Journalism, Traveler Author, Blogging Tutorials and Motivational Articles. Can be Addressed on Twitter @helmysyamza

Sign out
Blogger
Disqus
Pilih Sistem Komentar Yang Anda Sukai
How to style text in Disqus comments Top Disqus Commentators
  • To write a bold letter please use <strong></strong> or <b></b>.
  • To write a italic letter please use <em></em> or <i></i>.
  • To write a underline letter please use <u></u>.
  • To write a strikethrought letter please use <strike></strike>.
  • To write HTML code, please use <code></code> or <pre></pre> or <pre><code></code></pre>.
    And use parse tool below to easy get the style.
Show Parse Tool Hide Parse Tool

How to get ID DISQUS - https://disq.us/p/[ID DISQUS]

strong em u strike
pre code pre code spoiler
embed

1 Comment

F4ns Bett1ng Aman dan terpercaya
Info lebih lanjut : 5ee80afe :)

Balas
Add Comment

Show Parse Tool Hide Parse Tool


Advertiser