Regime PH Guna 'The Land Acquisition Act 1960' Untuk Rampas Tanah Pusaka Melayu Kampung Bharu?

Regime PH Guna 'The Land Acquisition Act 1960' Untuk Rampas Tanah Pusaka Melayu Kampung Bharu?

Media Bisness dedah Regime DAP/PH tengah berbincang dengan peguam untuk rampas tanah Kampung Bharu dengan menggunakan Akta Pengambilan Tanah 1960 [the Land Acquisition Act 1960-LAA]
Khalid Broker ada komen?
Ini fake news ke apa?


Kerajaan Regime DAP/PH kini sedang menumpukan nasihat undang-undang mengenai Akta Pengambilalihan Tanah 1960 (LAA) - dengan harapan dapat mempercepatkan projek pembangunan semula Kampung (Kg) Baru - sebagai perjuangan untuk mendapatkan 5,374 pemilik tanah untuk tunduk dan bersetuju dengan pakej pengambilalihan yang telah dibentangkan beberapa bulan lalu.

Penilai tanah memberitahu The Malaysian Reserve (TMR) bahawa projek pembangunan semula yang lama ditunggu-tunggu akan terus ditangguhkan sekiranya LAA tidak dikuatkuasakan.

"Saya fikir ia berada di peringkat awal buat masa ini, tetapi nasihat undang-undang sedang dicari untuk persediaan awal jika tindakan sedemikian diperlukan kemudian tahun depan," kata sumber itu.

Sementara Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abdul Samad baru-baru ini berkata 95.3% daripada 2,200 pewaris tanah Kampung Baru telah memberi respons positif kepada bentuk tinjauan kerajaan, satu lagi kebuntuan dapat dijangkakan kerana tanah yang mereka miliki terdiri daripada plot yang lebih kecil yang tersebar di lokasi yang terpisah di dalam lingkungan .

"Sekiranya kesemua 2,200 pemilik memegang tanah yang boleh disatukan, kerajaan tidak akan mempunyai pilihan tetapi memilih untuk mengambil alih paksa," kata seorang penilai.

Pengerusi Kampung Baru Pembangunan Corp (KBDC), Tan Sri Ambrin Buang baru-baru ini mengaku dalam jawapan teks kepada TMR bahawa sebahagian besar plot yang sesuai untuk pembangunan semula seperti yang dipersetujui oleh pemilik kini berselerak. Namun, beliau enggan mengulas lanjut.

Oleh kerana itu, 2,200 pemilik yang telah bersetuju dengan pakej pemerolehan kerajaan sebanyak RM1,000 per kaki persegi mewakili hanya 40% daripada jumlah 5,374 nama yang disenaraikan sebagai waris kepada plot tanah dan hartanah di Kampung Baru.

Harga terkini yang ditawarkan oleh kerajaan adalah RM1,000 per kaki persegi, 15% daripadanya adalah dalam bentuk saham dalam projek tujuan khas yang akan diwujudkan untuk memudahkan pembangunan semula.

Terdahulu, kerajaan menawarkan pemiliknya RM850 seunit, harga yang disambut oleh bantahan besar di kalangan pemiliknya, yang mendakwa jumlah yang tepat antara RM1,000 dan RM2,000.

Berikutan tawaran terbaru, Khalid memutuskan bahawa tiada tinjauan lanjut akan dijalankan selepas 30 Nov, 2019.

Sebaliknya, beliau berkata projek penggerak utama, KBDC, telah diberikan enam bulan untuk memujuk dan menerangkan kepada pemilik yang tinggal di strategi pembangunan semula, sebelum Putrajaya boleh keluar dengan pelan terperinci menjelang Jun tahun depan.

Seorang penilai tanah, yang terlibat dalam Pelan Induk Pembangunan Terperinci Kampung Baru pada tahun 2015, berkata pendekatan "persuasif" mungkin tidak dapat diperoleh hasil apabila 120ha kawasan Melayu menghadapi pelbagai pemilikan tanah.

TMR sebelum ini melaporkan bahawa bagi mana-mana pembangunan komersil di Kampung Baru untuk menjadi berdaya maju, ia mesti mencapai tanah seluas 0.68 ekar (0.28ha) minimum, untuk memenuhi nisbah plot 1:10 yang ditetapkan oleh kerajaan.

Laju nisbah plot menetapkan ruang maksimum ruang yang boleh dibangunkan yang boleh dibina di atas tanah tertentu.

Batasan pada plan nisbah plot itu bertujuan untuk mengawal peningkatan pesat perkembangan tambahan ke dalam pasaran yang sudah tepu.


Di bawah LAA, kerajaan boleh mengambilalih tanah untuk tujuan pembangunan semula, yang akan diperolehi pada nilai pasaran.

"Berikutan itu, pemilik tanah boleh mendapatkan semakan kehakiman jika mereka tidak berpuas hati dengan nilai yang dibeli, sementara kelayakan tanah yang tidak diselesaikan akan dikendalikan oleh Amanah Raya Bhd.

"Pemilik tanah perlu membuktikan bahawa mereka adalah tuan tanah," kata seorang penilai.

Dalam satu sidang akhbar bulan lalu, Khalid broker DAP/PH mengulangi bahawa Putrajaya tidak berniat menggunakan Akta jika semua pemilik tanah memahami dan bersetuju dengan rancangan pembangunan itu.

Bagaimanapun, beliau juga berkata kerajaan akan memikirkan "pendekatan lain" dalam usahanya untuk mendapatkan kesepakatan semua pemilik tanah di Kampung Baru.

"Kami akan menyeberangi jambatan ketika kami sampai ke sana," Sindir Khalid dilaporkan berkata pada 29 Nov.

Admin
Founder https://FortunaNetworks.Com. An Active Blogger Writing Issues Indonesia, Malaysia and The World in General, Journalism, Traveler Author, Blogging Tutorials and Motivational Articles. Can be Addressed on Twitter @helmysyamza

Sign out
Blogger
Disqus
Pilih Sistem Komentar Yang Anda Sukai
How to style text in Disqus comments Top Disqus Commentators
  • To write a bold letter please use <strong></strong> or <b></b>.
  • To write a italic letter please use <em></em> or <i></i>.
  • To write a underline letter please use <u></u>.
  • To write a strikethrought letter please use <strike></strike>.
  • To write HTML code, please use <code></code> or <pre></pre> or <pre><code></code></pre>.
    And use parse tool below to easy get the style.
Show Parse Tool Hide Parse Tool

How to get ID DISQUS - https://disq.us/p/[ID DISQUS]

strong em u strike
pre code pre code spoiler
embed

0 Comment

Add Comment

Show Parse Tool Hide Parse Tool


Advertiser