#PascaGE14 [Part 9] BadNews2020: Rakyat Malaysia Sudah Bersediakah Anda?

#PascaGE14 [Part 9] BadNews2020: Rakyat Malaysia Sudah Bersediakah Anda?
<img src="FortunaNetworks.Com.jpg" alt="#PascaGE14 [Part 9] BadNews2020: Rakyat Malaysia Sudah Bersediakah Anda?">

FORTUNA NETWORKS.COM | #PascaGE14 [Part 9] BadNews2020: "Rakyat Malaysia, Sudah Bersediakah Anda?"

Tahun 2020 Malaysia Menuju Kehancuran High Gear. Sebegitu hancurkah Malaysia?  Itulah yang terjadi. Semua dalam kondisi yang mencemaskan. Laju kerusakan pada 2019 cukup tinggi.

Tidak ada yang bisa dikenang sebagai sesuatu yang baik sepanjang 2019. Semua bidang kehidupan: ekonomi, bisnis, sosial, politik, penegakan undang-undang, peranan media, dan lain sebagainya.

Bidang politik mencatat rangkaian peristiwa yang semuanya sangat memprihatinkan. Ada penipuan-fitnah hoax secara kolosal-colossal /luar biasa besarnya terhadap kredibiliti Kerajaan Barisan Nasional(BN) dan kepribadian mantan Perdana Menteri Dato' Seri Najib Razak untuk meraih undi Rakyat Malaysia di PilihanRayaUmun (PRU-14) 9-May 2018 lalu.

Nilai demokrasi yang dikangkangi oleh pemegang kekuasaan. Inilah demokrasi yang dikooptasi oleh para penguasa. Begitu juga 
Attorney General (AG) dan Mahkamah yang cenderung tidak independen.

Begitu pula media massa mainstream. Tidak ada yang tak memihak PM7@Tun Mahathir & Regime Bangsa DAP/PH kecuali Social Media online. Selebihnya bergerombol mendukung regime DAP/PH. Media massa mainstream tidak segan-segan memihak kepada regime DAP/PH. Tanpa akal sehat sama sekali. Media mainstream terang-terangan melacurkan diri untuk kepentingan PM7 @Tun Mahathir & Regime Bangsa DAP/PH.[i]
   READ MORE
#PascaGE14 [Part 8] KENDERAAN RASMI MENTERI DAN PEGAWAI TINGGI REGIME DAP/PH 2020
#PascaGE14 [Part 7] Era Malaysia Baru Ini Ialah Era Bisness Tidak Dibenarkan Berkembang

Bad News2020: "Sudah bersediakah anak muda?"

1. Bakal siswazah-graduate, akan hadapi kesukaran mendapatkan kerja. Saiz perkhidmatan awam sejak tahun ini dikecilkan kepada 1%. Bermula 2020, 5% perjawatan akan dikurangkan (daripada 1.7 juta perjawatan),. Ertinya, kira-kira 85,000 jawatan akan 'dihilangkan'.

2. Siswazah bidang yang selama ini dipandang tahap tinggi (kelayakan belajar) seperti kejuruteraan, perubatan, aeronautik dan sebagainya, turut sukar mendapatkan kerja. 170,000 lepasan kejuruteraan mohon kerja di sektor awam, hanya 800 sahaja yang diperlukan. 24,000 lepasan perubatan (doktor), hanya 15,000 yang diperuntukan kerajaan. Hampir 6,000 juruterbang yang memohon, hanya 4 kekosongan sahaja yang ada. Ini nasib siswazah yang berhempas-pulas selama bertahun-tahun, tetapi lebih terdedah dengan pengangguran.
3. Sektor swasta, dengan keadaan ekonomi yang teruk (terima kasih kerajaan PH), semakin banyak syarikat gulung tikar dan mengurangkan jumlah pekerja. Bank, kilang, syarikat, gergasi media tempatan - ramai yang telah hilang pekerjaan. Ertinya, peluang kerja semakin menguncup.

  Baca disini; #PascaGE14 [Part 6] ValueCap Menamatkan Operasi Menjelang Akhir September 2020

4. Di bawah kpemerintahan regime DAP/ PH, bermula 2020, pelajar jurusan perubatan sudah mengira-ngira jumlah gaji mereka sebagai doktor kerajaan selepas dipotong elaun BIPK sebanyak RM750 - dan doktor muda dikelaskan dalam kategori B40 (pendapatan <RM3,860). "Mujurlah ditangguh, tetapi tidak pasti sampai bila".

  Baca disini; #PascaGE14 [Part 5] #2020 Tiada Lagi Elaun Kritikal 'Penjawat Awam Malaysia Bertambah Malang'

5. Untuk berniaga secara online, tahun 2020, para peniaga mula ditekan dengan cukai digital 6%. Mahu iklankan perniagaan di Facebook: iklan RM100 + cukai RM6. Kos Pos juga akan dinaikkan 30%-220% pada 2020.(thestar.com.my/…/pos-malaysia)

6. Kesukaran berhadapan inflasi, ancaman kenaikan harga petrol (tangguh seketika) dan barang, pengenalan cukai digital dan kenaikan tarif (pos dan air), Rakyat Malaysia, semakin hilang kemampuan membeli - Ini semua mimpi ngeri buat usahawan muda. (thestar.com.my/)

7. Untuk golongan pelajar/mahasiswa, Menteri Pendidikan senyap ,tentang tiadanya peruntukan Baucar Buku RM250 seperti yang dijanjikan di Universiti Malaysia Kelantan (UMK) pada 4 Mac 2019 lalu. Ia tidak dinyatakan dalam Buku Anggaran Perbelanjaan Persekutuan 2020 B/P. 63 Kementerian Pendidikan (termasuk Program Sarapan Percuma). (malaysiakini.com/news/)

8. Bersediakah anak muda menghadapi semua ini?
Ibu ayah juga semakin terbeban, mungkin wang saku berkurangan - kecuali Anda Anak Pak Menteri.!

Sebegitu hancurkah Malaysia? Itulah yang terjadi. Semua dalam kondisi yang mencemaskan. Laju kerusakan pada 2019 cukup tinggi.

Bisakah kehancuran itu diperbaiki? Persoalannya, 'brake negara ini sudah blong'. Brake itu adalah Parlimen, Dewan Rakyat, DUN, Media Massa, para Tokoh Bangsa. Tak berfungsi lagi. Kekuasaan PM7 & Menteri Kewayangan berjalan tanpa brake.

Kehancuran itu kini sudah berada di High Gear . Satu gear lagi ke atas, masuklah kelajuan penuh. Tinggal menunggu apa yang akan ditabrak.
Rakyat Malaysia Jangan Mahu Tertipu Lagi dengan Dakyah Songsang, Fitnah & Info HOAX by Cybaitors & Pimpinan Regime DAP/PH.
#MalaysiaAmanSejahteraTanpaParti_BangsaDAP

=====

Admin
Founder https://FortunaNetworks.Com. An Active Blogger Writing Issues Indonesia, Malaysia and The World in General, Journalism, Traveler Author, Blogging Tutorials and Motivational Articles. Can be Addressed on Twitter @helmysyamza

Sign out
Blogger
Disqus
Pilih Sistem Komentar Yang Anda Sukai
How to style text in Disqus comments Top Disqus Commentators
  • To write a bold letter please use <strong></strong> or <b></b>.
  • To write a italic letter please use <em></em> or <i></i>.
  • To write a underline letter please use <u></u>.
  • To write a strikethrought letter please use <strike></strike>.
  • To write HTML code, please use <code></code> or <pre></pre> or <pre><code></code></pre>.
    And use parse tool below to easy get the style.
Show Parse Tool Hide Parse Tool

How to get ID DISQUS - https://disq.us/p/[ID DISQUS]

strong em u strike
pre code pre code spoiler
embed

0 Comment

Add Comment

Show Parse Tool Hide Parse Tool


Advertiser

google-site-verification=RIAY10mNu9yf2U8NesbKxCynNT6konqcto6UJBlDgQo