TUMBANGNYA REGIME PAKATAN HARAPAN MERUPAKAN RAHMAT DARI ALLAH SWT!

TUMBANGNYA REGIME PAKATAN HARAPAN MERUPAKAN RAHMAT DARI ALLAH SWT!
<img src="FORTUNA NETWORKS.COM.jpg" alt="TUMBANGNYA REGIME PAKATAN HARAPAN MERUPAKAN RAHMAT DARI ALLAH SWT! ">

FORTUNA NETWORKS.COM | TUMBANGNYA REGIME PAKATAN HARAPAN MERUPAKAN RAHMAT DARI ALLAH SWT!


Majority beberapa Negara Asia dan Barat yang lambat atau tak buat #lockdown atau yang partial lockdown, mengalami merebaknya wabah #WuhanCoronaVirus @ Covid19, semakin parah.

Sebelum kita cerita Negara orang. Mari kita perhatikan Negara kita Malaysia. Kita dalam kategori yang lambat buat lockdown tapi kita bernasib baik kerana pemerintahan Regime yang lembab (PH) telah ditukar dengan Kerajaan PN (Perikatan Nasional) yang lebih efisyen.

Selepas selesai pembentukan kerajaan baru (PN), keutamaan diberikan pada isu #Covid_19. Kerajaan PN menarik semua permit perhimpunan kemudian membuat PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) seluruh negara.

Jika, sekiranya Regime PH masih memerintah Malaysia, mungkin kita senasib dengan Negara-negara ini misalnya Italy, USA, Spain, Germany atau macam Indonesia yang tak tahu angka jangkitan dan kematian yang tinggi melibatkan petugas kesihatan mereka ( Kematian para Fronliner @ Doktor dan petugas kesihatan di Indonesia melebihi 30 orang)

Negara Amerika catat setengah juta pesakit #Covid19 dengan kematian tertinggi setakat ini. Amerika cuma buat "partial lockdown" dan sebahagian besar negara mereka meneruskan rutin seperti biasa malah Presidennya lebih utamakan ekonomi dari kesihatan rakyatnya.

Ramai petugas kesihatan yang ambil keputusan behenti kerja kerana mereka tidak cukup bekalan mask, glove dan PPE-Suit. Mereka tidak dilindungi. Rakyat ramai yang resah kerana pemerintahan Trump mahu mambuka kembali ekonomi dan mereka mendesak Trump untuk utamakan tangani pandemic ini.

Sebelum ini, Italy mencatat kes tertinggi hampir sebulan selepas RRChina. Italy antara Negara yang buat #lockdown, tetapi kenapa masih gagal? Mereka buat lockdown hanya selepas mereka catat kes +- 5k. So, Itu kira lambat lah juga.

Tapi penyumbang utama kegagalan mereka adalah kerana sikap Rakyatnya. Pemerintahan mereka umum tutup semua sekolah, pejabat dan perniagaan, mereka bergegas balik kampung. Kerajaan suruh duduk rumah, mereka berpiknik.

Selain itu #fakenews juga berleluasa sehingga yang rasa/tahu diri dijangkiti tidak buat rawatan sebaliknya mengamalkan ubat DIY yang diwar-warkan dari fakenews.

Italy dan Spain punya jumlah kes yang hampir angkanya tetapi pelik juga kenapa jumlah pesakit sembuh Italy lebih rendah dari Spain.

Sedangkan Italy lebih dahulu hadapi pandemik dalam keadaan yang parah. Kalau perhatikan kes baru setiap hari (sehingga hari ini), Italy dan Spain mempunyai angka yang hampir yang mana kadang-kadang lebih tinggi dari Spain.

Italy sudah lockdown 2 bulan setakat ini, kenapa kes baru masih beribu-orang juga sedangkan Italy dinobat sebagai Negara yang mempunyai fasiliti perubatan terbaik.
Keadaan kita di Malaysia, masa wave pertama pandemik ni sama macam USA. Kita tak buat lockdown, malah mengalukan kedatangan pelancong terutama dari RRChina (negara asal covid-19) dan Negara kita tak pernah halang perhimpunan, baik himpunan kecil mahupun besar. Cadangan rakyat pula ditertawakan. Well, thanks to the previous stupid government! #MemeyBoddow!

Mujurlah masa awal wave kedua pandemik, kita dapat kerajaan baharu (PN) yang 1000 kali lebih baik dari Regime PH atau sama baiknya dengan kerajaan #BN.
Walaupun lockdown satu negara kita lambat macam Italy, tapi pihak berkuasa dan kerajaan masih dapat kawal pandemik ni. Kita tak macam Italy yang lockdown lepas angka kes 5ribu+-.

Kesilapan kerajaan PN masa peringkat awal lockdown cuma #miscommunication diperingkat awal namun langkah pembetulan dibuat segera. Rakyat kita yang dibandar pula sudah macam Rakyat Italy berpusu-pusu balik kampung lepas umum #Lockdown, maybe sebab gap masa 1 hari sebelum lockdown yang kerajaan umumkan beri mereka ruang dan peluang untuk balik kampung.

Namun kerajaan kemudiannya ambil langkah lebih proaktif dan agresif mengekang penularan virus covid-19. Kerajaan PN dan pihak-pihak berwajib dah buat sehabis baik untuk bantu seluruh rakyat hadapi pandemik ni.

Dari segi fasiliti kuarantine, kesihatan, keselamatan dan penguatkuasaan termasuk bantuan kewangan dan barangan keperluan yang diagih oleh kerajaan, NGO, parti-parti politik dan orang perseorangan.

Selebihnya dan paling utama adalah tindakan dari diri kita sendiri. Sama ada kita mahu menjadi pesakit covid-19 atau tidak, Kita sendiri tentukan,!!!.

P/P; Untuk itu Kita sebagai Rakyat Malaysia, banyak2lah membuat Sholat Taubat, Sholat Tahajjud, Sholat Hajat dan bartaubatlah atas dosa-dosa & kesilapan masa lalu, Serta bersyukurlah atas nikmat Allah Azza Wa jalla.

Bukti atas kita bersyukur tersebut, lakukanlah Sholat berjama'ah bersama keluarga dirumah, sekurang2nya waktu Sholat Maghrib & Isya' dan diringi dengan membaca Al-Qur'an, Inilah masanya kita menyimak bacaan Al-Qur'an semua keluarga kita, InsyaAllah.
Courtesy & adaptation of Threads by Nabeel Naqie
Link asal: facebook.com
Kredit Ilustrasi Image by Doc; FortunaNetworks.Com
Follow me at;
Admin
Founder https://FortunaNetworks.Com. An Active Blogger Writing Issues Indonesia, Malaysia and The World in General, Journalism, Traveler Author, Blogging Tutorials and Motivational Articles. Can be Addressed on Twitter @helmysyamza

Sign out
Blogger
Disqus
Pilih Sistem Komentar Yang Anda Sukai
How to style text in Disqus comments Top Disqus Commentators
  • To write a bold letter please use <strong></strong> or <b></b>.
  • To write a italic letter please use <em></em> or <i></i>.
  • To write a underline letter please use <u></u>.
  • To write a strikethrought letter please use <strike></strike>.
  • To write HTML code, please use <code></code> or <pre></pre> or <pre><code></code></pre>.
    And use parse tool below to easy get the style.
Show Parse Tool Hide Parse Tool

How to get ID DISQUS - https://disq.us/p/[ID DISQUS]

strong em u strike
pre code pre code spoiler
embed

0 Comment

Add Comment

Show Parse Tool Hide Parse Tool


Advertiser